AstroVac in de media

Al 40 jaar importeert AstroVac centrale stofzuigsystemen en levert deze aan de installateur. “Een AstroVac systeem blaast geen microstof terug in de ruimte – het stof is ècht weg” legt commercieel directeur Luc Kortenhoeven uit.

Wat de installateur interesseert

“Wij hebben ons vanaf de introductie in Nederland in 1977 altijd consequent opgesteld als partner van de installateur” vertelt hij. “Wij zijn een Van Dijnsen onderneming. Een echt familiebedrijf, gericht op lange-termijnrelaties.” AstroVac centrale stofzuiginstallaties worden vanuit het centrale magazijn in Breda uit voorraad geleverd aan installatiebedrijven. “De installateur is onze klant. Er zijn inmiddels zo’n 2200 installateurs die wij tot onze actieve klantenkring mogen rekenen. Wij ondersteunen de installateur met een eigen ontwerp- en calculatieafdeling om bij elk project te kunnen garanderen dat het systeem op de meest efficiënte wijze wordt ontworpen. Deze service is kosteloos en installateurs maken er graag gebruik van.

“Als het systeem eenmaal geïnstalleerd is, heeft de installateur er geen omkijken meer naar”

Wat de installateur interesseert, is een drietal zaken. Allereerst is het voor hem van belang dat ons assortiment in al die jaren niet heeft stilgestaan. Vervolgens moet hij er handel in zien, en er met weinig tijd een gezonde marge mee kunnen maken. Ten slotte moet hij er na de oplevering geen omkijken meer naar hebben.”

Ultrafijn stof, een bedreiging voor de gezondheid

Cruciaal is dat een centraal stofzuigsysteem geen stof terugblaast in de ruimte. Luc Kortenhoeven: “Er is tegenwoordig – gelukkig – veel aandacht voor de gevaren van ultrafijn stof. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een direct verband is tussen ultrafijn stof en de gezondheid. Concreet: mensen die regelmatig aan fijnstof worden blootgesteld leven anderhalf jaar korter. Veel mensen realiseren zich niet dat de conventionele stofzuiger één van de grootste verspreiders is van ultrafijn stof. Een centraal stofzuigsysteem daarentegen voert alleen maar stof af en levert een wezenlijke bijdrage aan een stofarm en dus gezonder binnenmilieu.” Bij een redelijke prijsstelling wordt het product eenvoudig mee verkocht met de andere installaties die de installateur aanbiedt. “Installateurs realiseren zich in toenemende mate dat ze ook opdrachten kunnen missen als ze het product niet in hun assortiment voeren. Toch zijn er nog steeds installateurs die niet werken met stofzuigsystemen en met die installateurs komen wij natuurlijk graag in contact. Daarom staat AstroVac ook altijd op vakbeurzen zoals VSK en Elektrotechniek.”

De klant weet wat hij wil

Een centraal stofzuigsysteem is vaak niet het eerste wat aan een installateur gevraagd wordt bij een offerteaanvraag. “Maar eenmaal ter sprake weten veel consumenten wèl wat ze willen: een krachtige stofzuiger met een niet al te lange slang, en vooral: héél stil! AstroVac heeft hierop ingespeeld en heeft enkele gunstig geprijsde apparaten in het assortiment die in de opstellingsruimte slechts 55 dB(A) geluid produceren. Niet alle AstroVac apparaten zijn zo stil, maar wij hebben wel de stilste apparaten die momenteel leverbaar zijn in de markt. Voor architecten is dat vaak een doorslaggevend argument om juist AstroVac op te nemen in het bestek.”

“AstroVac is partner van de installateur”

Een belangrijk aspect is aftersales: “Wat er als er iets fout gaat? En zijn onderdelen 20 jaar na de levering nog te verkrijgen? Op het moment van aanschaf staat de consument daar niet bij stil. Dat vertrouwen moet de installateur hem dus kunnen geven. Om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen hebben wij een eigen service- en onderhoudsdienst. De keuze voor AstroVac volgt vaak op positieve mond-tot-mondreclame van tevreden gebruikers. Mede daardoor zijn wij de afgelopen jaren dermate gegroeid dat we in de loop van dit jaar verwachten te gaan verhuizen naar een groter pand.”

Filter- en filterloze stofzuigunits

Filterapparaten filteren het stof uit de lucht en kunnen óók worden toegepast als een luchtafvoer naar buiten niet mogelijk of toegestaan is, bijvoorbeeld in een appartementengebouw. Volledig filterloze apparaten daarentegen blazen iets meer stof naar buiten, maar hebben wel een continue zuigkracht en zijn zo goed als onderhoudsvrij. “Kwalitatief gezien is er geen verschil” aldus Luc Kortenhoeven. “Het is gewoon een keuze. AstroVac biedt beide systemen en kan daarom objectief adviseren.

Alle stofzuigunits van AstroVac zijn voorzien van een traploos regelbaar toerental van de motor. Krachtig als het moet, zuinig als het kan. Wij hebben deze aanpassing op ons gehele assortiment doorgevoerd, omdat wij ervan overtuigd zijn dat dit ons, en dus onze dealers, een voorsprong geeft in de markt. Een slang met een simpele aan/uitschakelaar op het handvat bestaat immers al geruime tijd. Een slang met aan/uitschakelaar èn regelbaar toerental? Dat is typisch AstroVac. Wij leveren een goed product, doen alles razendsnel en tegen een scherpe prijs. En omdat we er ook zijn als er een keer iets niet goed gaat, komt de installateur steeds weer terug bij AstroVac. Dat is onze kracht.”