FAQ – veel gestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen over AstroVac producten en diensten. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel +31 (0)76-5781581

 

Dit is afhankelijk van o.a. het aantal stofcontacten en de benodigde leidinglengte. Je kunt met de configurator snel, anoniem en binnen 15 seconden tot op de cent nauwkeurig uitrekenen hoeveel een AstroVac systeem in jouw specifieke situatie gaat kosten.

Als je een compleet AstroVac systeem wilt aanschaffen kun je dat op meerdere manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld eerst de ruwbouw materialen bestellen (o.a. het leidingsysteem en de inbouwdozen), en later de afbouwmaterialen (o.a. de stofcontacten, de stofzuigunit, de slang, etc). Wil je geld besparen? Kies er dan voor om alles ineens te bestellen! Dan wordt er een aantrekkelijke pakketkorting in mindering gebracht!

De prijzen in de webshop worden zowel inclusief als exclusief BTW weergegeven. Je kunt zelf met de schuifknop in de webshop aangeven hoe je de prijzen weergegeven wilt hebben. Ben je particulier? Kies dan inclusief btw. Winkel je voor je bedrijf? Kies dan exclusief btw. Zie je in een nieuwsbericht of ergens anders een prijs staan en twijfel je of de BTW al verrekend is? Raadpleeg dan de prijs in de webshop

Je kunt meerdere producten in dezelfde categorie met elkaar vergelijken. Dit doe je als volgt:

 • zet een vinkje bij elk product dat je wilt toevoegen aan de vergelijking
 • klik op productvergelijking, links op het scherm
 • klik op vergelijken

Je kunt maximaal 8 producten met elkaar vergelijken. Past het resultaat niet meer op het scherm? Gebruik dan de schuifbalk om te scrollen.

Als je verschillende systemen met elkaar wilt vergelijken is het belangrijk om duidelijkheid te krijgen over datgene wat aangeboden wordt. Soms zijn de verschillen groter dan ze lijken. De volgende vragen dienen in ieder geval gesteld te worden:

 • zijn de prijzen exclusief of inclusief BTW
 • is de stofzuigunit volledig filterloos, of is deze voorzien van een filter/stofzak
 • wat is het vermogen van de stofzuigunit (airwatts, luchtverplaatsing, onderdruk)
 • zijn de stofcontacten gemaakt van kunststof of van metaal
 • heeft de slang een aan/uit schakelaar of (nog beter:) elektronische toerenregeling op het handvat
 • zijn en blijven reserve onderdelen leverbaar
 • is de hoeveelheid buis en hulpmaterialen vergelijkbaar
 • biedt de leverancier standaard PVC buis aan, of een leidingsysteem dat speciaal is ontwikkeld voor het stofzuigsysteem
 • heeft de leverancier een eigen servicedienst
 • hoeveel jaar bedraagt de garantie

Het QA stofcontact is qua afmeting hetzelfde als een ES stofcontact. QA stofcontacten zijn strak vormgegeven; ES stofcontacten zijn wat ronder. Beide stofcontacten passen op dezelfde inbouwdoos en zijn dus ook onderling uitwisselbaar. 

De slanglengte wordt door u gekozen. Standaard lengtes zijn 7, 9 en 11 meter. De meest gekozen lengte is 9 meter (exclusief de steel). Wij wijzen u er graag op dat een kortere slang (7 meter) vaak gemakkelijker in het gebruik is. Op basis van de gekozen slanglengte kunt u eenvoudig bepalen waar u de stofcontacten kunt plaatsen.

Een stofzak heeft een inhoud van 30 (!) liter. Het gemiddelde verbruik is 1 stofzak per jaar.

Schone lucht èn optimaal comfort

Een slang die zichzelf opbergt. Altijd onder handbereik en altijd klaar voor gebruik. De slang van je AstroVac verdwijnt in de muur. Net zo makkelijk en net zo snel als je hem eruit haalt.

Met Retraflex heb je in elk stofcontact een flexibele slang bij de hand om te stofzuigen. De slang opbergen is niet meer nodig. Met een simpele handbeweging verdwijnt hij zo weer in de muur!

AstroVac levert (let op!) de originele Retraflex 2 materialen.

Informatie:

Bekijk hier de Retraflex brochure en de Nederlandstalige installatiehandleiding.

Spoed is standaard!

Levering geschiedt razendsnel en vrijwel altijd uit voorraad. Elke werkdag worden de bestellingen verzonden vanuit het centrale magazijn volgens het principe: vóór 12.00 uur besteld? De volgende werkdag in huis.

Afwijkende leverdatum

Je kunt het aangeven als je je bestelling op een afwijkende datum en/of een afwijkend adres geleverd wilt hebben.

Je kunt bij AstroVac op de volgende manieren veilig betalen:

i-Deal

Je kiest tijdens het bestelproces voor “iDeal”. Je kunt vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen via de veilige omgeving van je eigen bank. Je kunt met iDeal betalen als je een factuur- en afleveradres in Nederland hebt.

Bancontact

Je kiest tijdens het bestelproces voor “Bancontact”. Je kunt vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen via de veilige omgeving van je eigen bank. Je kunt met Bancontact betalen als je een factuur- en afleveradres in België hebt.

Sofort Banking

Je kiest tijdens het bestelproces voor “Sofort Banking”. Je kunt vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen via de veilige omgeving van je eigen bank. Je kunt met Sofort Banking betalen als je een factuur- en afleveradres in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland of Italië hebt.

Vooruitbetaling

Je kiest tijdens het bestelproces voor “vooruitbetaling”. Je bestelling wordt geleverd nadat het bedrag op onze rekening is bijgeschreven.Een betaling via overschrijving is meestal 1 werkdag onderweg. Desgewenst kun je aanvinken dat voorafgaand aan de levering telefonisch contact met je wordt opgenomen om in overleg een afleverdatum te bepalen.

Maak het bedrag van de orderbevestiging over naar NL45 ABNA 0520 0824 19 t.n.v. Van Dijnsen Multitrading BV te Breda. Vermeld altijd je ordernummer. Overige informatie, zoals BIC, IBAN, BTW- en KvK nummer vind je hier

Contant bij aflevering

Je kiest tijdens het bestelproces voor “remboursement”. Je betaalt het aankoopbedrag contant aan de chauffeur van GLS bij ontvangst van je bestelling. Voor remboursementen worden geen extra kosten gerekend. Remboursementen zijn uitsluitend mogelijk in Nederland.

Op rekening

Deze betaalmogelijkheid is voorbehouden aan de officiële AstroVac dealers in Nederland en België. Na registratie en goedkeuring wordt deze betaalmogelijkheid vrijgegeven.

Na ontvangst van je bestelling heb je 14 dagen de tijd om zonder opgave van reden je bestelling – bij voorkeur in de originele en onbeschadigde verpakking – te retourneren of te ruilen.

 1. Vraag een RZG nummer op

Als je een artikel wilt terugsturen word je verzocht bij de klantenservice van AstroVac eerst een RZG nummer op te vragen. Dit kun je zowel telefonisch als per email doen. Het RZG nummer wordt je per e-mail toegezonden.

 1. Vermeld het RZG nummer

Schrijf het RZG nummer op de (kopie) factuur en stuur deze mee met je retourzending

 1. Stuur de materialen naar

AstroVac Centrale Stofzuiginstallaties
Magazijn (afdeling retouren)
Zinkstraat 7
4823 AD Breda – NL

Gebruikte, defecte, beschadigde, incomplete en speciaal voor jou bestelde materialen worden niet retour genomen. De verzendkosten van het retourneren zijn in de meeste gevallen voor jouw rekening.

Feit

Vrijwel elk stofzuigsysteem in een woning, winkel, kantoor of vergelijkbare toepassing wordt gemonteerd met een kunststof (PVC) leidingnet. Kunststof geleidt niet en wordt dus tijdens het gebruik enigszins statisch.Omdat het stofzuigsysteem na gebruik automatisch wordt uitgeschakeld heeft het leidingsysteem de gelegenheid om weer te ontladen.

Fabel

Dat er antistatische leidingsystemen leverbaar zouden zijn van bijvoorbeeld PVC of PPC is een fabel. Ook bestaan er geen kunststof hulpstukken voor leidingsystemen die niet statisch zouden worden. Het wordt wel verteld, maar nogmaals: het is niet waar! Alleen geaarde metalen leidingsystemen zijn in staat om staticiteit meteen af te voeren.

De leidingen moeten een grote doorstroomopening hebben, en zo min mogelijk kans geven op een eventuele verstopping. Daarom moet de wanddikte van de buis gelijk zijn aan de stootrand in de hulpstukken zodat er inwendig een naadloze verbinding ontstaat. Voorwaarde hierbij is dat u de buis haaks inkort. U kunt dus met standaard buis wel een centrale stofzuiginstallatie aanleggen, maar de kans op verstoppen is iets groter. Het beste resultaat wordt verkregen door gebruik te maken van originele AstroVac Betere Buis met bijbehorende ruime stromende bochten en T-stukken.

Een centrale stofzuiginstallatie kàn verstoppen:

 • als deze niet correct is gemonteerd (bijvoorbeeld met haakse bochten of verkeerde materialen)
 • als er materialen worden opgezogen die absoluut niet in een stofzuiginstallatie thuis horen (puin, schroeven, water, etc).

In de praktijk komt het weinig voor. En bedenk: alleen van stof is nog nooit een stofzuigsysteem verstopt!

Als de verstopping niet hardnekkig is kunt u deze vaak zelf verwijderen met bijvoorbeeld een ontstoppingsveer. Als
dit niet lukt belt u het inlichtingennummer voor meer tips, of om een afspraak te maken voor een gespecialiseerde servicemonteur.

Vaak wordt het centrale stofzuigsysteem gemonteerd door de installateur tijdens de bouw. Ook de handige doe-het-zelver heeft er geen problemen mee. Bij uw bestelling wordt bovendien een duidelijke Nederlandstalige installatiehandleiding meegeleverd. Deze is voorzien van veel tekeningen en het telefoonnummer van de helpdesk. Wilt u weten wat er bij komt kijken als u een AstroVac centraal stofzuigsysteem gaat installeren?

Bekijk dan hier de installatiehandleiding

Dat kan als het huis zich ervoor leent. Dit betekent dat de leidingen weggewerkt moeten worden in bijvoorbeeld toegankelijke leidingkokers, meterkast, kruipruimte, achter knieschotten, in een trapkast, etc. Behalve in de wand kunt u de stofcontacten ook in de vloer plaatsen.

Weet je (in grote lijnen) wat je nodig hebt? Met de configurator bereken je binnen 1 minuut zelf de prijs van een AstroVac centraal stofzuigsysteem. Eenvoudig en snel. Beantwoord de meerkeuze vragen en laat de rekenhulp de rest doen. Met de + en – toets kun je de aantallen naar wens aanpassen. Handig als je nog materialen op voorraad hebt of als je het leidingsysteem al gemonteerd hebt. Na het invullen kun je het overzicht wissen, printen of in het winkelmandje plaatsen.

Wil je een ontwerp laten maken? Of wil je het Retraflex slang opbergsysteem toepassen? Ga dan naar aanvragen en upload de tekening. Eventuele wensen kun je in de toelichting vermelden. Je ontvangt binnen enkele werkdagen een gedetailleerde offerte voor de levering van de materialen, inclusief ontwerp en materiaal specificatie.

Veelal zijn de stofzuigunits sterker dan je verwacht. Maar het kan best zijn dat je hogere eisen stelt. Of dat je het apparaat voor meer of andere zaken wilt gebruiken dan alleen het stofzuigen van de vloeren in je woning. In geval van twijfel kun je altijd je leverancier of de importeur raadplegen.

Probleemloos. Zorg er wel voor dat de stofzuigunit verticaal bevestigd kan worden.

Dat kan, maar wij adviseren u dan dringend om eerst te overleggen met de importeur. Dit o.a. in verband met de capaciteit en condensgevaar.

Alle stofzuigunits van AstroVac zijn vanaf januari 2013 standaard geschikt voor een slang met elektronische toerenregeling. Heb je een AstroVac stofzuigunit die eerder is geleverd? Overleg dan met de importeur of jouw stofzuigunit geschikt is voor een slang met elektronische toerenregeling. Dat is aan de hand van het serienummer vaak eenvoudig te achterhalen.

Wil je het zeker weten? Bel dan +31 (0)76 – 5781581 en houd je serienummer bij de hand.

Het grootste voordeel van een centraal stofzuigsysteem is voor de meesten het schone binnenmilieu. Immers, een draagbare stofzuiger filtert de lucht en blaast vervolgens deze lucht met ultrafijnstof (microscopisch kleine stofdeeltjes) weer terug in de ruimte. Een centraal stofzuigsysteem daarentegen filtert de lucht, en heeft een aansluiting om de gefilterde en nooit geheel schone lucht naar buiten te blazen. Het advies van AstroVac is dan ook om deze luchtafvoerleiding altijd aan te sluiten op een gevel- of dakdoorvoer. Dan ben je je stof echt kwijt! Bovendien produceer je dan veel minder geluid in de ruimte zelf, omdat ook het motorgeluid naar buiten wordt afgevoerd.

Wil je, kun je of mag je geen luchtafvoer naar buiten maken? Kies dan voor een stofzuigunit met een verwisselbare stofzak (uit de MK serie) en voorzie deze van een high-efficiëncy stofzak in plaats van een papieren stofzak. Het maken van een luchtafvoer naar buiten is dan niet nodig (wel mogelijk).

Dat kan, als de kruipruimte ruim, droog en goed geventileerd is. Bij een houten begane-grondvloer wordt deze mogelijkheid afgeraden, i.v.m. de kans op luchtlekkage.

Bij uw leverancier (vaak is dit uw bouw- of installatiebedrijf), of rechtstreeks bij de importeur. Stofzakken zijn altijd op voorraad en worden, net zoals alle andere stofzuigermaterialen, binnen maximaal 2 werkdagen afgeleverd.

Meteen bestellen

Ben je particulier en wil je zien wanneer GLS jouw bestelling aflevert? Of wil je de afleverdatum wijzigen? Lees hier hoe dat werkt.

Een plintafzuiging is een veegluikje dat wordt ingebouwd in de plint van een keuken. Met je hand of voet kun je de plintafzuiging openen en daarmee je stofzuiginstallatie aanzetten. Los vuil veeg je naar de plintafzuiging toe, waarna het automatisch wordt weggezogen.

Zichtbare transportschade

Is je bestelling zichtbaar beschadigd? Weiger dan de zending en laat de schade door de vervoerder bevestigen op de vrachtbrief. Het is ook mogelijk dat de verpakking zichtbaar beschadigd is maar je niet direct kunt controleren of het product in de verpakking ook beschadigd is. Je kunt de zending dan accepteren maar vermeld dan altijd op de vrachtbrief dat je dat doet ‘onder voorbehoud van schade’ (OVB). Is het product toch beschadigd? Meld de schade binnen 24 uur na levering aan de klantenservice van AstroVac, bij voorkeur voorzien van een digitale foto van de schade.

Onzichtbare transportschade

Wanneer de transportschade pas na het openen van de verpakking wordt ontdekt is er normaliter getekend voor goede ontvangst waarbij in beginsel geldt dat elke aansprakelijkheidsstelling wordt afgewezen. In dit geval dien je als ontvanger aannemelijk te kunnen maken dat de ontstane schade de vervoerder verwijtbaar is. Meld de schade binnen 24 uur na levering aan de klantenservice van AstroVac, bij voorkeur voorzien van een digitale foto van de schade.

Klantenservice:

De contactgegevens van de klantenservice vindt u hier

De garantie op een nieuwe stofzuigunit is 2 jaar.

Gelukkig komen storingen bij AstroVac systemen weinig voor, maar het kan natuurlijk gebeuren. Hoe beter je de storing kunt beschrijven, hoe groter de kans dat deze telefonisch kan worden opgelost. Reserve onderdelen zijn altijd voorradig. En mocht het niet eenvoudig zijn, of heb je zelf geen tijd, dan kun je altijd een beroep doen op onze servicedienst.

Zelf onderhouden

Het onderhoud beperkt zich voornamelijk tot het ledigen en zo nodig reinigen van het apparaat, 1 à 2 maal per jaar. AstroVac stofzuigunits zijn voorzien van koolborstels. Deze onderhouden het elektrisch contact met het draaiende gedeelte van de motor en zijn derhalve aan slijtage onderhevig. Onnodig preventief vervangen wordt afgeraden. Je leverancier zal je graag een onderhoudsadvies geven dat is afgestemd op jouw installatie en jouw gebruik.

Laten onderhouden

Je kunt je stofzuigsysteem ook laten onderhouden door de service- en onderhoudsdienst van AstroVac. Dat kan jaarlijks in de vorm van een preventief onderhoudscontract, of eenmalig op uurtarief. Klik hier voor een vrijblijvende prijsopgave.

Handig?

Zo’n automatische robot stofzuiger lijkt handig wanneer je niet te veel tijd aan het huishouden kwijt wilt zijn. Je zet de stofzuiger robot aan, gaat naar je werk en komt terug in een schoon huis. Of toch niet?

Een robot stofzuiger kan immers:

 1. geen trappen zuigen
 2. geen meubels reinigen
 3. niet in de hoeken komen
 4. niet gebruikt worden om de auto te stofzuigen
 5. geen spinnenwebben verwijderen
 6. geen losliggende tapijten reinigen
 7. niet om vazen, kabels, schoenen etc. heen
 8. geen onderscheid maken tussen stof en ‘ongelukjes’ van huisdieren
 9. kleine kinderen en huisdieren aan het schrikken maken
 10. relatief veel stroom verbruiken als hij niet wordt gebruikt

Onderhoud

Een robotstofzuiger zuigt minder krachtig, maar kan vaak wel prima onder laag meubilair komen. Wanneer je een robot elke dag aan zet hoef je minder te stofzuigen. Het bakje waar het stof in terecht komt is klein. Daarom moet je het bakje na elke stofzuigbeurt ledigen en schoonmaken. Ook de draaiende onderdelen zoals de borsteltjes en de wieltjes moet je regelmatig schoonmaken, omdat haren en vuil zich hierin vast draaien. Zo’n onderdeel moet je meestal losschroeven. Haren kun je los knippen. Het filter moet je 1 keer per week schoonmaken en elke 1 à 2 maanden vervangen.

Een robot stofzuiger is een gadget. Een leuke aanvulling dus, maar nooit een vervanging.

Krachtstroom installaties worden toegepast bij langdurig of continue gebruik (bv in productieprocessen) en in grotere panden die door meerdere personen gelijktijdig gestofzuigd moeten kunnen worden. Met een krachtstroom installatie kun je tot maximaal 12 personen gelijktijdig stofzuigen. Daarnaast worden krachtstroom installaties toegepast bij (explosie)gevaarlijke stoffen. Wil je meer weten over krachtstroom installaties? Neem dan eens een kijkje op onze InDust website.