Stof en de gezondheid

Ventilatie en isolatie

Woningen en gebouwen worden steeds beter geïsoleerd en juist minder geventileerd. Daardoor neemt de kans op allergieën sterk toe. De allergische reacties ontwikkelen zich pas wanneer mensen met erfelijk bepaalde aanleg langdurig blootgesteld worden aan allergenen (allergieveroorzakers) zoals uitwerpselen van de huisstofmijt.

Huisstofmijt

De huisstofmijt zelf is ook met de sterkste stofzuiger nauwelijks te verwijderen. De echte boosdoeners daarentegen (de verpoederde uitwerpselen van de huismijt) worden met een centraal stofzuigsysteem efficiënt uit het pand afgevoerd.

Stof, wat is dat eigenlijk?

Huisstof is een verzameling van verschillende deeltjes, die zich in de lucht bevinden. Denk aan haren en huidschilfers van mens en dier, zand, schimmels, veren, rubber, rook en deeltjes die tijdens het koken vrijkomen. Stof wordt door verplaatsing van lucht opgetild en komt altijd weer ergens neer. Wij zelf veroorzaken dus stof, door ons door het pand te bewegen.

Wat is er mis met een goede sterke huishoudstofzuiger?

Een draagbare stofzuiger vormt een typisch probleem. Enerzijds is het een effectieve manier om stof te verwijderen (vergeleken met bv een stoffer en blik); anderzijds is het de een van de meest effectieve manieren om ultrafijn stof en aerosolen in de woning te verspreiden. Het opgezogen stof wordt gefilterd in de stofzak; de allerfijnste stof wordt, verwarmd door de motor, aan de achterzijde weer teruggeblazen in de woning. Er bestaat een duidelijk verband tussen het inademen van fijnstof en gezondheidsklachten. Mensen die regelmatig aan fijnstof worden blootgesteld leven 1,5 jaar korter. Need we say more?

En een centrale stofzuiger?

In tegenstelling tot de conventionele stofzuiger blaast een centraal stofzuigsysteem het ultrafijne stof (de gefilterde retourlucht) via een gevelrooster of dakdoorvoer naar buiten. Je bent je stof dus ècht kwijt!

Onderzoeksrapport

20 jaar na de introductie van AstroVac in Nederland, heeft dr. N.M.B.M. Driessen onderzoek gedaan naar de voordelen van een centraal stofzuigsysteem voor allergische patiënten.

bekijk onderzoeksrapport